church architecture – arapahoe road baptist church

A simple addition and interior remodel by GMH By Design

will revitalize your church

Conceptual Elevations of The Retreat - Cabin Architecture

arapahoe road baptist church

This church was originally built in the 1950’s. A large addition of classrooms and meeting rooms was add to the church in the 1970’s.

GMH By Design was hired to help explore future options. We redesigned the preschool area, and an addition to the north of the church.

The addition will house a grand entry hall and gathering space which can be opened up to allow those spaces to blend with the outside environment.

The new preschool space will be an area devoted to the church experience of the kids. It is also designed to be a safe and secure space.

Downhill Side of The Retreat - Cabin Architecture
Front Porch of The Retreat - Cabin Architecture
Unfinished Interior of The Retreat - Cabin Architecture


  • Programming
  • Conceptual Design
  • Architectural Services

project information:

  • Location: Centennial, CO
  • Designed: Spring 2015
  • Construction: Spring 2016


The growing congregation of Arapahoe Road Baptist Church hired us to design the remodel of their preschool space and look at potential options for their future.

Arapahoe Road Baptist Church

GMH By Design believes that a projects context is as important as any of the clients needs. This means each and every one of our projects takes the location of the project into consideration; local as well as the actual property itself.

Arapahoe Road Baptist Church

GMH By Design is all about the comfort of our clients with the final project. For most, a remodel, addition, or new building will be one of the most expensive purchases they make. In the case of The Retreat, the client wanted to double the size of the original cabin while at the same time maintaining the feel of a secluded cabin.

Arapahoe Road Baptist Church

The definition of retreat is a place of privacy or safety. The intent of GMH By Design when designing The Retreat was to provide just that a place for the client to rest, relax, and enjoy their privacy in a safe comfortable place.